DAN ODPRTIH VRAT PGD RAČNA

V nedeljo, 22. 10. 2023 popoldne, je bilo pred gasilskim domom v Račni živahno kot že dolgo ne. Prostovoljno gasilsko društvo Račna je namreč ob mesecu požarne varnosti pripravilo dan odprtih vrat. Sončno nedeljsko popoldne je v središče vasi privabilo številne mlade nadobudneže ter njihove starše iz našega okoliša, dogodek pa je privabil tudi mnogo obiskovalcev od drugje.
In imeli so kaj videti. Otroci in mladi so preko celega popoldneva na različnih točkah lahko spoznavali gasilsko opremo, si oblekli gasilsko zaščitno obleko in čelado, nadeli izolirni dihalni aparat in se naučili nekaj o njegovi uporabi, se preizkusili v gašenju začetnih požarov, z vedrovko pogasili požar v požarni hiški, se naučili osnov prve pomoči, z radovednimi očmi občudovali gasilske avtomobile. Tudi na odrasle nismo pozabili, saj so lahko spremljali prikaz različnih tehnik gašenja, s poudarkom na gašenju plinske jeklenke in jedilnega olja, in obnovili znanje temeljnih postopkov oživljanja.
Veliko zanimanja je vzbudila tudi prikazana vaja gašenja požara v naravi, ki so jo izvedli domači operativni člani. Največja atrakcija pa je bila nedvomno nova gasilska avto lestev, ki so nam jo predstavili člani PGD Kočevje. Obiskovalci so se lahko z njo popeljali kar 32 metrov visoko in si prizorišče ogledali s ptičje perspektive. Navdušenje vseh, ki so se opogumili, je bilo neizmerno.
Ker so po vseh gasilskih preizkušnjah želodčki hitro postali prazni, so članice PGD Račna vse popoldne pridno delale in nam postregle s kar 400 palačinkami, jesensko vzdušje pa je pričaral tudi pečen kostanj. Obiskovalci so se vračali domov polni lepih vtisov in marsikdo je obljubil, da se nam bo pridružil. Naša vrata so odprta vsem, ki jih zanima delo gasilca, zato povabilo vsem, ki čutite željo po tem, da bi radi pomagali ljudem v stiski, pridružite se nam. Veseli bomo vsakega izmed vas.
Hvala vsem, ki ste nas prišli pogledat. Bilo nam je v čast in neizmerno veselje. Posebna zahvala velja članom PGD Kočevje za njihovo pripravljenost in enkratno predstavitev dela z avto lestvijo ter PGD Grosuplje za izposojo opreme.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja