Gasilska zveza Grosuplje v sedanji obliki deluje od leta 1995 in od takrat jo vodi predsednik Andrej Bahovec. Kmalu za tem je bila na pobudo takrat zelo aktivne članice PGD Gatina Minke Marinčič v GZ Grosuplje ustanovljena komisija za članice, Minka pa je postala njena prva predsednica. Ideja o vključevanju žensk v delovanje prostovoljnih gasilskih društev v naši občini se je hitro razširila in moški smo v gasilskih domovih in v organih upravljanja dobili dobro družbo.

Komisija za članice v GZ Grosuplje, ki jo že tretji mandat z velikim zanosom vodi Majda Kastelic iz PGD Polica, povezuje članice iz vseh 18 društev v naši GZ z organizacijo raznih tečajev, usposabljanj, izletov in letnih družabnih srečanj. Letos je družabno srečanje potekalo v petek, 7. 10. 2022, organizacijo pa so prevzele članice PGD Račna.

Po dobrodošlici z aperitivom in pecivom izpod rok domačih gasilk so se udeleženke peš odpravile do Žabje hiše, ki se nahaja ob izviru reke Šice. Članice so si tam ogledale razstavo o znamenitostih Radenskega polja, skozi katero jih je popeljala Olga Gruden, ter nekaj poučnih filmov o ohranjanju narave. Ogled te znamenitosti nam je omogočil Zavod za turizem Grosuplje, za kar se njegovemu vodstvu iskreno zahvaljujemo.

Ko so se članice vrnile v gasilski dom v Račni, sta se jim pridružila tudi predsednik GZ Grosuplje Andrej Bahovec in župan občine Grosuplje dr. Peter Verlič. Vse prisotne je pozdravila Marija Krampelj iz PGD Račna, pozdrav vsem prisotnim članicam pa je izrekla tudi predsednica komisije Majda Kastelic, ki je postregla s podatkom, da je to 24. srečanje članic GZ Grosuplje in da je bila sama udeležena prav na vseh. Izrazila je zadovoljstvo nad številno udeležbo in seveda nad udeležbo na aktivnostih, katere komisija organizira. Andrej Bahovec je pohvalil vse članice za njihovo udejstvovaje v društvih in čestital vsem ekipam članic, ki so se uvrstile na državno tekmovanje, ki bo naslednje leto. Župan je v svojem pozdravnem govoru omenil, da morajo ženske zvečer, ko se vrnejo domov k svojim družinam in si moški že jemljemo čas za oddih, začeti še službo mame, gospodinje itd.  Izrekel je vse priznanje vsem, ki si poleg tega vzamejo še čas za plemenito poslanstvo v gasilskih društvih. Da je srečanje potekalo po povsem ženskih notah, sta poskrbeli Tjaša In Klara Zupančič, mladi članici PGD Račna, ki sta večer popestrili s citrami in flavto, po večerji pa še s harmoniko.

Srečanje je bilo organizirano po dveh letih premora, videti pa je bilo, da je bilo močno zaželeno, saj se ga je udeležilo preko 60 članic iz skoraj vseh društev. Na obrazih vseh prisotnih je bilo videti, da so zadovoljne, da lahko malo pokramljajo o aktualnih dogodkih in o problemih, ki jih imajo članice z moškimi v društvih.